chef

Batáty opět na scéně

19.2.2017

Někteří mi psali o jídla, která si dělám k obědu nebo k večeři. Chápu, že vás už asi nebaví stále dokola snídaně a je potřeba to trochu obměnit. Proto jsem se rozhodnul, že se pokusím s vámi podělit o pár jídel, která jsem si poslední dobou oblíbil. Zajímavé je, že v každém z nich jsou úplně neplánovaně batáty. Plus teda jedno jídlo, které mám teď asi úplně nejraději. Sladké brambory, které jsem dřív jedl poměrně často a také se jich postupně přejedl. Nepozorovaně se ale do mých jídel zase vloudily a opět si na nich pochutnávám. Třeba budu těmito recepty některé z vás inspirovat, ale v návaznosti na článek, který jsem před chvílí zveřejnil chci říct, že nejsem žádný nutriční specialista a momentálně prostě jím to, co mi chutná a po čem se cítím nejlépe. Tak tady je ukázka mých tří oblíbenců.

STEAK s BATÁTOVOU kaší a ŠPENÁTEM

Prvním jídlem, na kterém si pochutnávám zejména při obědu, je hovězí steak s batátovou kaší a špenátem. Jídlo je lehké, nijak náročné na přípravu, zvládnutelné do půl hodiny a před tréninkem dodá potřebnou sílu.

INGREDIENCE

hovězí svíčková 150 g

jedna střední batáta

špenát (2x zmražené kostky)

Cottage (dvě větší lžíce)

Jako první přivedu vodu k varu v menším hrnci. Vodu osolím a dám do nich rozkrájenou batátu na menší kousky (oloupanou!). Nechám povařit do změknutí, aby šly brambory namačkat. Ve stejnou dobu si na druhé plotně dám do malého kastrolu dvě zmražené kostky listového špenátu s trochou vody. Nechám rozmrazit, osolím, opepřím dle chuti, dále přidám jeden stroužek česneku bez klíčku vevnitř a když je špenát měkký, tak přidám dvě lžíce Cottage. Špenát je hotový, nechám odstát. Na rozehřátou plotýnku (na max) dám pánev. Přidám olivový olej (na smažení) a dám dělat steak. Z každé strany pár minut zprudka opečeme a dáme dodělat do předehřáté trouby na 5 minut (200 stupňů). Mezitím si můžeme dodělat kaši z batátů. Já k uvařeným bramborám přidal trochu mléka a našťouchal je. Potom jsem ještě na chuť přidal chilly omáčku a kaši promíchal. Posledním krokem je už jenom servírování.

SWEET POTATOE PROTEIN BOWL

Poslední dobou jsem si oblíbil teplé saláty. Tentokrát jsem dal dohromady zbytky z lednice a vzniklo z toho něco, co jsem ani nečekal, že by mohlo chutnat tak dobře.

INGREDIENCE

telecí maso 200g

2 vejce

arašídy

listový salát

rajčata 1x

batáty 1x

špenát

rýžové nudle

Jak jsem psal už na začátku, tak se tohle jídlo skládá ze nedojedených zbytků. Základ tvoří telecí maso, které se dělalo pomalu v hrnci 5 hodin na 140 stupňů. Maso se potom přímo rozpadá, a tak jsem ho rozkrájel na malé kousky a postupně přidával ingredience, které mi chutnají. Nechal jsem si v hrnci uvařit trochu rýžových nudlí a rozpálil si pánvičku na omeletu (používám všechno i žloutek :D) Když se omeleta udělala, tak jsem na rozehřátou pánev přidal nakrájené maso, rýžové nudle, rajčata, špenát a salát. Mezitím jsem si v troubě připravil pečené batáty. Ty jsem schválně nakrájel na malé kousky a rychle opekl. Potom přidal k ostatním ingrediencím a na malém ohni nechával jídlo teplé. Rozkrájel jsem si omeletu na úzké nudle a zamíchal k jídlu. Na závěr jsem ještě přidal teryaki omáčku a arašídy.

VEGAN BOWL

V zároveň vydaném článku jsem se trochu vymezil proti vegetariánství a veganství. Netvrdím tím ale, že jídlo ve kterém není maso nemůže být chutné a že by mi nechutnalo. Naopak si na něm čas os času pochutnám. Příkladem je tahle vegan bowl.

INGREDIENCE

rýžové nudle

Teryaki omáčka

arašídy

kešu ořechy

mrkev

špenát

listový salát

 Základem jsou rýžové nudle. Ty si nechám uvařit podle návodu, propláchnu studenou vodou a nechám odstát. Mezitím si připravím zeleninu. Mrkev na pruhy, různé druhy listových salátů, klíčky, arašídy a kešu. Rýžové nudle si dám na rozehřátou pánev s trochou rýžového oleje, přidám rýžové nudle, které ochutím Teryaki omáčkou a přidám zeleninu. Nechám zeleninu trochu změknout na mírném ohni a podávám.

PARMAGIANO RISSOTO

Jednoduché jídlo, na kterém snad ani není co zkazit. Takže pro mě úplně ideální kombinace.

INGREDIENCE

rýže carnaroli

bílé víno

hrášek

parmazán

kuřecí prso

Postup je úplně jednoduchý. Jako první si připravíme rýži. Tu děláme podle návodu na italskou rýži v pánvi. Nejdříve osmahneme jarní cibulku, přidám rýži, kterou promíchám s olejem a cibulkou. Dále přidám 1dl bílého vína a postupně přilévám hovězí vývar. Vývar přilévám postupně, čímž rýže nabobtnává. Když je rýže dostatečně aldente, tak přidám hrášek podle chuti. Ve stejnou dobu si připravím klasicky kuřecí prso na pánvičce, které potom podávám s rizotem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *